Instapeisen:
Je zit in 4H/V of een hoger leerjaar.
Je hebt affiniteit met of wilt leren over design/uitingen/media/programmeren
Veel informatie, maar geen paniek: onderaan vind je een aantal handige sites!
Wat ga je maken?
Je gaat verderwerken aan een project dat je in de vierde klas hebt afgerond, namelijk jouw HTML/CSS-project. Via Replit kun je javascript toevoegen aan je bestaande site. Wat dat is, lees je hieronder. Hoe dat moet? Dat ga je uitzoeken! Onderaan dit artikel staat een link naar een introductievideo.
Je hebt vast wel eens gehoord van JavaScript en je weet waarschijnlijk dat het essentieel is voor het maken van interactieve websites. Maar weet je ook hoe je ermee moet werken? Dit artikel geeft je een snel overzicht van wat JavaScript is en hoe je het kunt gebruiken in je webprojecten.
Wat is JavaScript?
JavaScript is een geïnterpreteerde programmeertaal. Het wordt vooral gebruikt om interactiviteit aan webpagina's toe te voegen. Het is een lichte, hoog-niveau, dynamische en procedurele taal. Het mooie van JavaScript is dat het een client-side programmeertaal is. Dit betekent dat je code lokaal wordt uitgevoerd op de computer van de gebruiker, waardoor hij supersnel is. Met andere woorden, JavaScript is een programmeertaal die wordt gebruikt om functionaliteit aan uw website toe te voegen.
Waarom is JavaScript belangrijk?
Het internet zou niet zijn wat het nu is zonder de mogelijkheid om interactiviteit aan websites toe te voegen. Dit is waar JavaScript om de hoek komt kijken. Met JavaScript kun je interactieve websites ontwerpen en bouwen door functionaliteit aan je pagina's toe te voegen. Hiermee kun je een gebruikerservaring creëren die gemakkelijk te navigeren en intuïtief te gebruiken is, en die bezoekers betrokken houdt. Met JavaScript kun je bijvoorbeeld een contactformulier, een slider met afbeeldingen, een videospeler en een heleboel andere functies aan uw website toevoegen. Zo kunnen bezoekers met jou in contact komen, gemakkelijk door de inhoud navigeren en een betere ervaring hebben op de site. Als je geïnteresseerd bent in webontwikkeling, moet je beslist JavaScript een keer proberen. Het is op zijn minst een must als je interactieve websites wilt ontwerpen, bouwen en onderhouden. Daarnaast wordt JavaScript gebruikt om veel andere dingen te ontwikkelen - van eenvoudige knoppen tot complexe chatbots.
Hoe werk je met javascript?
Laten we beginnen met de basis: hoe schrijf je JavaScript? Om JavaScript-code te schrijven, hebt je een code-editor nodig. Voor dit keuzeonderdeel kun je teruggrijpen op Replit. Dat programma heb je in de vierde klas al een keer gebruikt. Andere gebruikte editors zijn Sublime Text, Atom, Visual Studio Code en Brackets. Zodra je de code hebt geschreven, kun je die opslaan als een bestand met de extensie .js. Zo kun je de code uitvoeren en online zetten. Zodra je code online staat en klaar is voor bezoekers om ermee te werken, moet u deze toevoegen aan uw website. Dit doet u door script>-tags toe te voegen aan uw HTML-code.
Er valt veel te leren over JavaScript en programmeren in het algemeen, maar het is de moeite waard om je erin te verdiepen. Als de basis eenmaal onder de knie is, kun je kijken naar frameworks, bibliotheken en andere tools die je workflow kunnen stroomlijnen en het programmeren nog efficiënter maken. Bij JavaScript is het belangrijk dat je weet wanneer je het moet gebruiken. Je kunt het niet zomaar toevoegen aan een ontwerp of website; het werkt alleen in combinatie met HTML en CSS. Dit artikel heeft u een snel overzicht gegeven van wat JavaScript is en hoe u ermee kunt werken. Nu is het tijd om de taal verder te verkennen en onder de knie te krijgen, zodat je echt leuke dingen kunt maken.
Kijk hier een intro naar JavaScript in Replit.
W3 schools kent een enorme verscheidenheid aan cursussen, zo ook javascript. De code die je daar oefent, kan ook worden toegevoegd aan je Replit-project.
Met dank aan Mikkegoes. Daarnaast is er een alternatief om in te coderen: in plaats van Replit zou je ook een nieuw project kunnen starten op Codepen.io